tisdag 24 september 2013

Vi måste få ta vårt ansvar för luften i Stockholm


Varför lägger regeringen käppar i hjulen för en bra politik för en friskare luft i Stockholm? Den frågan är det dags att ställa eftersom Stockholms arbete med förbättrad luftkvalitet har kört fast.
Att Stockholm och en rad andra städer inte lever upp till de normer för luftkvaliteten som bottnar i gemensam EU-lagstiftning är ingen nyhet. Det handlar om de små, men ohälsosamma partiklarna. Forskningen går framåt och idag vet vi mer om hur de ökar risken för hjärtkärlsjukdomar och hur de skadar andningsorganen på barn. En del av partiklarna kommer hit med vindar och luftströmmar från andra länder. Men den största delen orsakar vi själva. Dubbdäcken är den främsta orsaken.
I Stockholm har vi gjort det mesta som går att göra åt problemet. Experiment med städning, spolning och fartgränser har avlöst varandra. Forskare har analyserat. Politiker har diskuterat. Men det var först när staden förbjöd dubbdäck på Hornsgatan som det gav resultat. Erfarenheterna från Hornsgatan visar tydligt på sambandet mellan minskad dubbdäcksanvändning och bättre luftkvalitet. Men genom förbud på vissa gator riskerar man samtidigt att problemen flyttar till andra områden. En generell politik för en samlad minskad dubbdäcksanvändning är därför att föredra. Det är bara genom att få ner dubbdäcksanvändningen generellt som vi får en långsiktigt bättre luftkvalitet i hela staden och minskar spridningen av partiklar till luften både nära och fjärran. Den bästa strategin, som det nu går att få politisk enighet kring, är då att införa dubbdäcksavgifter, även om förbud på fler gator också kan komma att behövas.
Avgiftsmodellen har vunnit gehör inom Alliansen i Stockholm. Men nu ligger frågan hos regeringen. Kommuner har idag inte rättsliga möjligheter att fatta ett sådant beslut. Regeringen kan, om den vill, ge kommuner det. Jag hade hoppats på ett besked i regeringens budgetproposition. Men det kom inte.   
Sverige riskerar nu att bötfällas av EU-domstolen och tvingas betala saftiga böter för att luftkvaliteten inte håller måttet. Vi går emot en ny vinter med dålig luft helt i onödan. Var proppen i regeringskansliet sitter kan jag bara spekulera i.  Vi vill ta vårt miljöansvar. Det är hög tid att regeringen ger oss den möjligheten. 

Inga kommentarer: