lördag 14 september 2013

Dags för en hållbarhetsminister?

Miljöfrågor är komplexa. Det är därför de är så intressanta. Samtidigt gör det miljöpolitiken så svar. Ju mer jag arbetar med miljöfrågor slår det mig att det är en viktig pusselbit som saknas. Det saknas ett politiskt ledarskap som ser på samhället ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Några konkreta exempel. När det gäller kemikalier och mediciner bedöms produkterna i första hand ur ett hälsoperspektiv, inte ur ett miljöperspektiv. Därför finns det ämnen på marknaden som när de kommer ut i naturen genom avfall och avlopp skadar miljön. Även om de inte är skadliga för den enskilda människan när de används, så blir det på lång sikt skadliga för mänskligheten när vi äter fisken som simmat i det förorenade vattnet.

I andra fall handlar det om att kommunala förvaltningar och statliga myndigheter och regeringens departement inte samarbetar tillräckligt. Men för att hitta hållbara lösningar för t.ex. infrastruktur och transporter behövs ju ett helhetsgrepp. I andra fall handlar det om att politiken på olika nivåer inte talar samma språk. Det gäller t.ex. kollektivtrafiken som styrs regionalt medan mycket av samhällsplaneringen styrs lokalt.

Allra tydligast blir det idag där regeringen har ett Landsbygdsdepartement och ett Miljödepartement, som ofta hamnar i kollisionskurs med varandra. Om jag hade fått bestämma hade vi haft ett hållbarhetsdepartement som haft ett samlat ansvar för miljö- och klimatfrågor.

Inga kommentarer: