lördag 14 september 2013

Tid för en ny upplysningstid! Flickor ska inte behöva välja mellan skolbänken och diskbänken!



Min dotter Amelie läste sina läxor i ljuset av ett stearinljus när vi reste omkring i Afrika för ett par år sedan. Det är lätt att vara nostalgisk. Men vi löser inte världens klimat- och miljöproblem genom att titta i backspegeln. Världen behöver en ny upplysningstid. Fler behöver elektricitet och fler behöver gå i skolan. 


Jag tänker ofta på hur klimat- och miljödebatten präglas av nostalgi och att det var bättre förr. Miljöförstöringen tog förstås fart i och med industrialiseringen. Det är sant. Men tänk hur människans livsvillkor samtidigt har förbättrats bara under de senaste 100 åren. Hur hade världen sett ut utan elektricitet? Utmaningen ligger nu i att använda kunskap och teknik till hållbara lösningar. 


Energifrågan är en knäckfråga. Vi är helt beroende av energi samtidigt som mycket av världens energi produceras på ett sätt som skadar klimatet och även den biologiska mångfalden när träd huggs ner för att bli bränsle.

Sverige har varit lyckligt lottade. Tillgången till relativt billig elektricitet från vattenkraften är och har varit avgörande för Sveriges utveckling till välfärdsnation. Och idag är det vatten, kärnkraft och en del vind som ger oss kraft. Men tänk att fortfarande saknar 1,6 miljarder människor i världens fattigare länder tillgång till elektricitet. Och det försvårar en hållbar utveckling. Elektricitet befriar - i synnerhet kvinnor - från tunga, tidskrävande och ohälsosamma hushållssysslor och gör att även flickor kan utbilda sig och förvärvsarbeta. Tack vare elektricitet kan flickor välja skolbänken istället för diskbänken. Och idag vet vi att få saker är så viktiga för utveckling som barns och i synnerhet flickors utbildning. Det främjar både demokrati och ekonomisk utveckling. Människor får ökad frihet och makt över sitt liv genom att kunna läsa och utbilda sig. När FN:s milleniemål nu skrivs om borde tillgången till klimat- och miljömässigt hållbar energi vara en indikator. 

Visionen måste vara att alla människor ska ha tillgång till el, producerat på ett sätt som varken hotar klimat eller värdefull natur. Det skulle innebära ett stort lyft för den globala utvecklingen. År 2013 borde inte en enda kvinna i världen behöva föda barn i mörker. Världen behöver helt enkelt en ny upplysningstid. För utveckling, utbildning och hållbar tillväxt. Särskilt för flickor och kvinnor.

Men fortfarande är fossila bränslen grunden för världens energiproduktion. Även om oljan är en ändlig resurs som kommer att bli svårare och dyrare att utvinna, är tillgången till kol så stor att drivkraften att övergå till andra bränslen är alldeles för liten. Risken är stor att fossila bränslen är lösningen när fler behöver energi. Detta är miljöpolitikens verkliga utmaningar. Därför behövs internationella avtal, ekonomiska styrmedel och ny teknik, inte minst när det gäller förnybar energi. Världens enorma stöd till produktion och konsumtion av fossila bränslen måste bort. 

Detta hör till de viktigaste punkterna i en grön, global, liberal agenda! 



(I en studie från OECD som avser 24 i-länder framgår att år 2010 subventionerades fossila bränslen med nära 3 000 miljarder kronor.) 

Inga kommentarer: