måndag 2 september 2013

Världsledande forskare till Gröna Liberaler

Det som inte syns - det finns inte. Tänk om världen vore så enkel. Men det vet vi ju att den inte är. I vår livsmiljö finns mängdes av farliga ämnen som vi inte kan se med blotta ögat. Hur de påverkar oss beror förstås på i vilka doser och under hur lång tid vi exponeras för dem. Men en sak är säker, när det gäller gifter och skadliga kemikalier, är barn och ungdomar mest utsatta. 

Jag är mycket glad över att en av världens ledande miljökemister, professor Åke Bergman, vid Stockholms universitet, tackade ja när jag bjöd in honom till Gröna Liberaler. 

Hans forskning har visat hur kemikalier påverkar hälsan och framför allt barns utveckling. Genom hans arbete vet vi mer om sambandet mellan flamskyddsmedel och barns försämrade inlärningsförmåga. Nu bedriver han forskning om hur hormonstörande ämnen påverkar människokroppen. 

Kemikaliefrågan är het. Inom EU pågår ett arbete för att förnya den gemensamma kemikaliepolitiken. Få frågor har motarbetats så kraftfullt av industrin som skärpta krav inom kemikaliepolitiken. Därför behöver vi mobilisera. 

Jag brukar säga att ställa krav när det gäller miljöfrågor, det är att bry sig. I kommuner och landsting görs upphandlingar där vi skulle kunna ställa tuffa krav. Frågan är om vi gör det? I Stockholms stad pågår ett arbete med att ta fram en kemikaliestrategi, något som vi i Folkpartiet varit pådrivande för. Frågan är hur långt den ska gå? 

Kom och skaffa dig mer kunskap för en välgrundad miljöpolitik vid vårt seminarium med Åke Bergman: Kemikalier i våra liv - och kroppar, torsdagen den 19 september, kl 18 - 20. Stora Nygatan 2 A. Anmälan görs till johan.lind.gronalib@outlook.com

Varmt välkomna! 


Inga kommentarer: