onsdag 23 oktober 2013

Putins motvilja mot choklad

Rysslands president Vladimir Putin har inte mycket till övers för homosexualitet som bekant. Han har inte heller några varma känslor för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstat. Men i somras framkom det ytterligare ett osympatiskt drag hos Putin, nämligen att han ogillar choklad, i alla fall om den kommer från Ukraina.

Ryssland har infört ett importförbud mot choklad från det ukrainska företaget Roshen. Förbudet motiveras med att chokladen är "inte möter kvalitets och säkerhetskrav". Det är rent nonsens, istället ligger ryska maktambitioner bakom och det har faktiskt betydelse för Sverige också.

Ägaren till Roshen är Petro Poroschenko, ukrainsk oligark och nära allierad med landets president Janukovich. Janukovich står i detta nu och väger mellan öst och väst i vad som kan vara ett historiskt vägskäl. Ska han välja väst och skriva på ett omfattande samarbets- och handelsavtal med EU i Vilnius om en månad? Och kanske i och med detta börja en långsiktig resa mot EU-medlemskap? Eller ska han falla för trycket från den stora grannen i öst som hellre vill tvinga in Ukraina in en tullunion med gamla sovjetstater? Ryssland försöker med morot och piska få Ukraina att vända EU ryggen innan det är för sent. Att straffa den västvänlige chokladoligarken Poroschenko är en del av strategin.

Ett demokratiskt och marknadsekonomiskt Ukraina med tydlig fokus på EU är ett svenskt intresse. Rysslands "handelspolitiska våld", som även utövas mot andra gamla sovjetstater, ska inte löna sig. Vi måste stödja Ukrainas vägval och motverka ryska imperialistfasoner. Det finns gott om plats i EU för länder som vill utvecklas till demokratiskt. Genom handel fördjupas goda relationer. Det ska vi stödja. Och ju fler länder som finns i den demokratiska familjen desto bättre möjligheter får vi att ta oss an andra stora utmaningar som ekonomisk utveckling, arbetslöshet klimathot. Och säkert är det så att chokladen inte är så hälsovådlig ryssarna påstår. Den kanske till och med är god  och går att sälja i Sverige istället? 
Är ukrainsk choklad lika god som belgisk?

Inga kommentarer: