torsdag 21 augusti 2014

Folkpartiets havsmiljöpolitik i centrum för debatten


Ekot och Studio 1 har rapporterat om Folkpartiets förslag i valmanifestet om åtgärder för att skydda Östersjön. Här kan ni lyssna på intervjun med mig.


Fp föreslår som bekant att skatten på konstgödsel ska återinföras i syfte att bidra till att rädda Östersjön från övergödning och hålla nere utsläppen av kadmium. I Ekots partiledarutfrågning imorse framgick att Centerpartiet kategoriskt motsätter sig detta.  

Läget för Östersjön är allvarligt. Det största problemet är fortfarande övergödningen. De senaste hundra åren har det skett en tiofaldig ökning av så kallade döda bottnar. Den största ökningen har skett under 2000-talet. Även om näringsläckaget minskar har Sverige fortfarande inte nått upp till sitt internationella åtagande och resultaten hade kunnat vara ännu bättre. Det är inte heller möjligt att nå miljökvalitetsmålet som relaterar till övergödning till år 2020 med i dag beslutade eller planerade styrmedel. En minskad och mer precis användning av gödsel i jordbruket är därför viktig både för att motverka övergödning och för att hålla tillbaka utsläppen av kadmium. Vi tar avstånd från symbolpolitik och ett sådant styrmedel måste naturligtvis utformas på ett effektivt sätt för att ha betydelse. Skatteintäkterna ska satsas på ersättning för miljöinsatser och forskning inom de areella näringarna. Östersjöns problem är mycket allvarliga. Därför måste vi vara ödmjuka och inte avfärda viktiga verktyg utan söka efter lösningar som är både effektiva och förenliga med svensk konkurrenskraft. 

1 kommentar:

Håkan Borg sa...

Hej i mitt personvalsprogram har jag under punkt 4:halten av näringsämnen i Östersjön minskas och under punkt 5 Urinseparering i toaletten'
Motionerade om det för två landsmöten sedan under rubriken: Spola spoltoaletten. Ämnar fullfölja tanken i Riksdagen. Det kan inte försvaras att fosforn tas tillvara först i reningsverken genom flockning med nya kemikalier